patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Alcover

La Població

Municipi de la comarcar de l’Alt Camp amb prop de 4.000 habitants. Al nucli d’Alcover hi podem visitar diversos edificis religiosos d’època romànica, gòtica i barroca.

Descripció

Al seu interior hi trobarem les restes de l’església vella d’Alcover, dedicada a Sant Miquel. Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL, 2011), el cementiri d’Alcover, de titularitat municipal, té una superfície de 6.350m2, distribuïda en una planta irregular. Està equipat amb capella i dipòsit de cadàvers. L’any 2011 presentava un grau de saturació del 90%.

En el recull de fotografies podreu veure unes imatges del cementiri de Josep Salvany de l’any 1915.

Història

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT) disposa digitalitzat del «Inventario de la parroquia de Nuestra Señora de la Asunción de Alcover.» de finals de 1925 on es descriu el cementiri de la manera següent:

XII CEMENTERIO A. Descripción: Está cerrado con una pared de dos metros de altura, es algo irregular; tiene dos puertas, una cerrada con reja de hierro i otra puerta secundaria de madera. a) Está situado a la parte Nordeste de la villa. b) Dista de la Ilgesia: unos 400 m. c) Extensión: unos 1200 metros cuadrados. d) Panteones: cuatro y 273 sepulturas subterráneas. e) Nichos: 122. f) La fecha de su construcción se desprende por el hecho de estar colindante con la primitiva iglesia parroquial que existia ya en ell año 1144. B. a) De derecho es del curato, pero de hecho es mixto. b) Llaves: hay dos llaves, una en poder del párroco y otra para uno del sepulturero. C. La junta del cementerio está formada por el Rdo. cura párroco, el Sr. Alcalde, un sacerdote y el Sr. Médico titular.

Per saber-ne més

Església de Sant Miquel d’Alcover a la Viquipèdia [consultat 20 d’octubre de 2014].

AAVV. «Crònica.» Butlletí del Centre d’Estudis Alcoverencs [en línia], 1986,, Núm. 36 , p. 46-50. http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCEA/article/view/210364/307891 [Consulta: 08-12-14]

Localització

Vegeu mapa funerari de la comarca de l’Alt Camp

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email