patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Monestir de Santes Creus: Tomba del rei Pere II el Gran


Octubre de 2009

Avui es noticia a tots els mitjans de comunicació catalans l’estudi que s’ha iniciat sobre la tomba i les despulles del rei Pere II el Gran, situada a l’església del Reial Monestir de Santes Creus perquè és l’únic sepulcre reial català d’època medieval que no ha estat mai profanat i, per tant, l’estudi de les despulles permetrà descobrir nombroses dades del rei i de la seva forma de viure. Aquest estudi es complementarà amb la restauració d’aquesta tomba i de l’altre sepulcre reial existent al Monestir, el del seu fill, Jaume II, i la seva esposa Blanca d’Anjou. També s’estudiarà i arranjarà el vas sepulcral que conté les restes de l’Almirall Roger de Llúria.

Pere II el Gran (València 1240-Vilafranca del Penedès 1285) fou rei de Catalunya i Aragó entre 1276 i 1285. Morí als 45 anys però no se’n saben les causes, les quals, molt probablement, es descobriran amb aquest estudi. Era fill de Jaume I el Conqueridor i Violant d’Hongria (la tomba de la qual vam veure en una altra entrada d’aquest blog). Per testament del seu pare, rebé els regnes de Catalunya, Aragó i València. Es casà amb Constança de Sicília.

El seu sepulcre és una de les primeres mostres d’art gòtic català. Es projectà a partir de l’any 1291 però no s’inicià fins 1293. Les despulles del monarca hi foren dipositades l’any 1302, malgrat que la tomba no s’acabà definitivament fins l’any 1306. Té dues parts ben diferenciades: un alveus o banyera que conté les despulles, de roca porfirita de color porpra i d’origen romà, que prové del Palatí, i que descansa sobre dues mènsules en forma de lleons; una llosa de jaspi i una coberta decorada amb relleus escultòrics policromats de temàtica religiosa i floral. L’obra està coberta per un baldaquí amb columnes de capitells policromats.

Actualment, la tomba està molt mal il·luminada, fet que no permet descobrir-ne tots els detalls ja que un dels laterals, malgrat ser una tomba exempta, gairebé està en la penombra més absoluta. Esperem que la restauració faci lluir tota la magnificència d’aquesta meravellosa obra.Vegeu la interessant entrada de Patrimoni de la Generalitat: conté escàners i endoscòpies que permeten veure l’interior:
La Tomba de Pere el Gran conserva intacte el cos del rei
Print Friendly, PDF & Email