patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Albinyana

La Població

Albinyana és una vila i municipi de la comarca del Baix Penedès, amb uns 2.300 habitants.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2011, el municipi d’Albinyana disposa de dos cementiris de titularitat municipal, equipats amb capella i amb dipòsit de cadàvers : el cementiri nou d’Albinyana i el de les Peces.

ESegons l’enquesta abans esmentada, el recinte d’Albinyana està situat a uns 180 metres de la població. Disposa de capella ecumènica. L’any de l’enquesta ocupava una superfície de 672 m2. repartits en una planta rectangular. El grau de saturació era elevat, d’un 90%. Posteriorment s’ha afegit una ampliació de planta rectangular.

Història

L’antic cementiri de la població, avui desaparegut, estava situat a ponent de l’església parroquial, dedicada a Sant Bartomeu, a l’interior de la qual també hi havia enterraments. Actualment és una plaça anomenada «El Sagrat».

L’any 1856, el rector Mariano Planells Cot va fer traslladar el cementiri de l’església a un nou recinte situat prop de la zona de l’Abellar.

L’any 1898 va ser ampliat i arranjat perquè sembla ser que els murs perimetrals no aguantaven i es va construir, justament al costat, el cementiri actual. L’any 1953 s’hi van plantar set xiprers.

Per saber-ne més

Iñiguez, David; Santacana, Joan. Les Fosses d’Albinyana . Guerra Civil 1936-1939. Editat per Llibres de Matrícula. Disponible en pdf [consultat 24 d’octubre de 2014)

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email