patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell d’Albinyana

La Població

Albinyana és una vila i municipi de la comarca del Baix Penedès, amb uns 2.300 habitants.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2011, el municipi d’Albinyana disposa de dos cementiris de titularitat municipal, equipats amb capella i amb dipòsit de cadàvers : el cementiri nou d’Albinyana i el de les Peces.

El cementiri vell d’Albinyana no va ser contemplat a l’enquesta. Recinte avui en desús. S’hi conserven 23 nínxols i sepultures a terra.

Història

L’antic cementiri de la població, avui desaparegut, estava situat a ponent de l’església parroquial, dedicada a Sant Bartomeu, a l’interior de la qual també hi havia enterraments. Actualment és una plaça anomenada «El Sagrat».

L’any 1856, el rector Mariano Planells Cot va fer traslladar el cementiri de l’església a un nou recinte situat prop de la zona de l’Abellar. L’any 1898 va ser ampliat i arranjat perquè sembla ser que els murs perimetrals no aguantaven.

En aquest cementiri existeix una fossa de la Guerra Civil amb 56 o 30 morts, segons les fonts. L’any 1996 l’ajuntament els va dedicar un monument en forma de monòlit a dins del recinte.

Per saber-ne més

Iñiguez, David; Santacana, Joan. Les Fosses d’Albinyana . Guerra Civil 1936-1939. Editat per Llibres de Matrícula. Disponible en pdf [consultat 24 d’octubre de 2014)

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email