patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Blancafort

La Població

Blancafort és una població de prop de quatre-cents habitants situada a la comarca de la Conca de Barberà. La seva principal activitat econòmica és el conreu de secà, bàsicament vinya i cereals.

A l’església parroquial de Santa Magdalena de Blancafort s’hi conserva la làpida sepulcral del cavaller Josep Anton de Minguella.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Blancafort disposa d’un cementiri de titularitat municipal amb una superfície total de 3.914 m2. L’any de l’enquesta presentava un grau de saturació del 69,98%. Es troba situat als afores de la població.

Hi ha una gran extensió de sepultures a terra, la majoria marcada amb creus de marbre. En alguns dels murs perimetrals s’hi han construït blocs de nínxols amb una alçada de tres unitats.

Al camí central, hi ha la tomba dels morts durant la Guerra Civil, erigida l’any 1939. No presenta elements decoratius rellevants.

A la llinda de la porta d’entrada hi consta l’any 1921.

Història

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT) disposa digitalitzat del Inventari de la parròquia de santa Maria Magdalena de Blancafort de 1924 on es descriu el cementiri de la manera següent:

XII

Cementerio

A. Descripción:

a) Situación: Está situado al norte de la población.

b) Distancia de la Iglesia: dista un kilometro aproximadamente

c) Extensión: tiene 80 metros de longitud y 60 de latitud.

d) Panteones. Ninguno

e) Nichos: 76

f) Fechas de construcción y bendición:en 1921

g) Estado de conservación: es nuevo

B. Propiedad

a) El cementerio propiedad del municipio

b) Llaves: Hay una llave en la casa rectoral y otra en la Alcaldía y de la que es vocal el Sr. Cura Párroco

C. Junta del cementerio. hay una junta de seglares presidida por el Sr. Alcalde y de la que es vocal el Sr. Cura Párroco, llevándose en la Alcaldía el libro de actas.

El cementiri vell estava situat a l’actual Plaça Nova, prop de l’església parroquial. S’hi conservava un bon nombre d’esteles discoïdals, que actualment estan al Museu Diocesà de Tarragona.

Per saber-ne més

No s’han trobat referències

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email