patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Rauric (Conca de Barberà)


febrer de 2009

Rauric és un poble del municipi de Llorac, comarca de la Conca de Barberà. Té uns tretze habitants censats. La població s’alça en un petit turó en mig d’una plana. Encara es poden observar els fonaments d’un antic castell, possiblement del segle XII, i que va pertànyer als comtes de Queralt al segle XIV.

L’església parroquial, dedicada a Santa Fe, té adossat un petit cementiri, del qual no se’n pot destacar cap tomba: està format per uns vint-i-cinc nínxols de nova construcció, arrenglerats en tres pisos. El recinte no està pavimentat.

Al mur perimetral que envolta aquest petit cementiri, hi trobem, com si fossin merlets d’un castell, unes antigues esteles funeràries. Una estela és un monument monolític en forma de pilar o de làpida destinat generalment a ésser-hi feta una inscripció. En context funerari, es posaven normalment a la capçalera de la tomba en direcció al sol ixent. En aquest cas, són discoïdals, és a dir, tenen forma de disc. Tenen gravats símbols solars o creus. Per decorar els murs, l’ús d’antigues esteles, que originàriament assenyalaven tombes als antics cementiris, és una bona manera de conservar-les i és un bon exemple d’allò que en podríem dir “reciclatge patrimonial.” Mostres d’això també en trobem al cementiri de Guimerà,Sanaüja i a Siurana.

Per acabar, una imatge del poble l’any 1913. Com podeu observar, fa prop de cent anys que el perímetre i el contorn que formen l’església i el cementiri no han sofert canvis.

Fons Salvany
Biblioteca de Catalunya

Print Friendly, PDF & Email