patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba del rector de Vallfogona


Setembre de 2009

Vallfogona de Riucorb és un petit municipi, d’uns cent trenta habitants, situat a la comarca de la Conca de Barberà. Té una zona d’aigües termals, separada un quants centenars de metres del poble, que emanen del riu Corb i que són aprofitades per un parell de balnearis i casetes d’estiueig.

Vallfogona és coneguda, també, per ser la vila on exercir Francesc Vicent Garcia i Torres (1582-1623), el rector de Vallfogona, sacerdot i poeta de diversos gèneres influenciats per l’època barroca en què va viure: poemes de to burlesc, sàtires i comèdies. Sembla que conegué personalment personatges com Lope de Vega i el bandoler Rocaguinarda, a qui va dedicar un sonet.

A la façana de l’església parroquial de Santa Maria, d’origen romànic, es situà l’any 1811 la fossa que conté les restes dels preveres i rectors de la població, entre les quals hi ha les del famós rector de Vallfogona. El punt està marcat per una llosa, una creu de ferro forjat d’estil modern i una placa que fa esment del famós rector.

Dins de l’església hi trobem també un vas sepulcral, bastant ben conservat, on hi destaca l’escut de Vallfogona. L’agost de 2009 va ser inaugurat un espai a dins l’església on trobar informació sobre el rector. Sota la pica baptismal hi ha la tomba de l’escolanet, un jove que va col·laborar amb el famós rector i que morí als dotze anys.

A qualsevol carrer o plaça del poble hi podreu trobar plaques de rajoles que reprodueixen poemes del rector.

Print Friendly, PDF & Email