patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Montpalau

Montpalau és un poble d’una trentena d’habitants. Hi destaca l’església parroquial dedicada a Sant Jaume, a l’interior de la qual hi ha una sepultura amb estàtua jacent molt interessant.

El cementiri està situat a la carretera LV-1002. Des de la porta d’accés, formada per un gran arc ogival coronat per una creu llatina, observarem que totes les sepultures són en forma de nínxol i protegides per porxades de maó vist.

És de titularitat municipal i amida 242m2, amb planta rectangular. Té capella i dipòsit. Els nínxols s’agrupen a banda i banda del camí central que porta a la capella.

Montpalau tenia una tradició relacionada amb el cementiri, una tradició que encara s’ha conservat en alguns pobles però no a Catalunya. Us reproduïm l’explicació d’aquesta tradició que fa Turisme de La Segarra (www.turismesegarra.com):

«Una de les tradicions ja desapareguda, tenia lloc la nit de Tots Sants. A l’edat mitjana, els habitants de Montpalau aquella nit anaven al cementiri, amb una atxa encesa i damunt de la tomba del mort familiar es menjava i es resava en homenatge i record del difunt de la família.»

Horaris

No publicats. Tancat.

Print Friendly, PDF & Email