patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de l’Ametlla de Segarra

L’Ametlla de Segarra és una població d’uns 50 habitantsinclosa en el municipi de Montoliu de Segarra. Hi destaca l’església parroquial de Sant Pere, d’estil romànic del segle XII, les restes de la torre de l’antic castell i el Celler Comalats, on s’elaboren interessants vins ecològics.

Descripció

El cementiri és de titularitat municipal. Amida 704m2 i té forma rectangular. No té ni dipòsit ni capella. Té un grau de saturació molt baix, un 20% i està situat a la Carretera de l’Ametlla de Segarra.

El recinte va ser construït l’any 1928, tal com s’indica a la porta d’entrada, caracteritzada per un arc ogival. Procedents del fossar de l’església es conserven, a les cantoneres dels murs perimetrals, quatre esteles discoïdals, entre les quals destacarem una que representa un calvari amb les tres creus, d’origen romànic (segle XII). I una altra estela amb la representació de l’arbre de la vida, acompanyat per la presència del bé i del mal, representats per dues boles.

Horaris

No publicats. Tancat

Miró Rosinach, J. M.«Esteles funèraries discoïdals i tapes de sepultura amb heràldica«. Urtx: revista cultural de l’Urgell, Any 1999, Núm. 12.

Miró Rosinach, J. M. Esteles funeràries discoïdals de La Segarra, aproximació a una significació simbòlica. Barcelona, 1987.

Print Friendly, PDF & Email