patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Alta-Riba

Poble d’una vintena d’habitants del municipi d’Estaràs. Hi destaca l’església dedicada a Sant Jordi, del segle XII però amb diferents transformacions, i que guarda al seu interior un sagrari de pedra del segle XIV, adossat a la paret lateral; i les restes del castell de Sant Miquel, declarat Bé d’Interès Nacional, que data del segle XI.

El cementiri està situat al mur sud de l’església de Sant Jordi, on sembla que hi havia hagut l’entrada antiga del temple. S’hi accedeix per una petita porta de ferro amb una llinda de pedra. En entrar-hi observem un recinte de planta irregular protegit per xiprers. Una vella creu de ferro marca el que, possiblement, és l’antic fossar.

Les sepultures estan adossades al mur de l’església i protegides per una teulada coronada per petites creus de ferro rovellat. Hi ha un total de 18 nínxols, agrupats en columnes de 3 unitats. Els nínxols situats a l’extrem esquerre queden fora de les arcades que protegeixen la resta i són una ampliació posterior.

No hi destaquen elements funeraris remarcables perquè les làpides són de factura recent.

És de titularitat municipal. No té dipòsit ni cap equipament. Amida 130 m2.

S’ha conservat una fotografia d’Eduard Royo i Crespo (font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya), d’entre 1890 i 1920, on es pot observar que el perímetre del cementiri no s’ha modificat però que, en aquella època, només existia una columna de nínxols. Possiblement, en aquell moment, la majoria de sepultures eren a terra.

Horaris

Obert

Per conèixer i saber-ne més

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum IV: Estaràs. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2002. 

Print Friendly, PDF & Email