patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Lloberola

Lloberola és un poble del municipi de Biosca amb una setantena d’habitants. Hi destaquen l’església de Santa Maria de Lloberola o del Solà, situada als afores de la població, el Castell de Lloberola, i l’esglèsia parroquial de Sant Miquel. També cal destacar el vell cementiri, amb importants sarcòfags medievals.

Descripció

El cementiri nou de Lloberola és troba situat a uns cinc-cents metres del vell, aïllat i envoltat de camps. És de planta pràcticament quadrada i l’envolten uns murs perimetrals força alts. La porta d’accés, que no presenta un treball de forja rellevant, és de ferro i està coronada amb una creu. Als pilar de l’entrada hi ha gravat l’any 1951, possiblement l’any de construcció d’aquest recinte. Quatre vells xiprers, plantats als angles d’un quadrat imaginari, ens donen la benvinguda i protegeixen una petita creu.

Les sepultures es troben al mur paral·lel a l’entrada i únicament en forma de nínxols, organitzats en quatre unitats d’alçada. Estan protegits per una porxada d’arcades ogivals amb nombrosa decoració floral i geomètrica. Cada un dels arcs porta inscrit a esquerra el mot família i a la dreta el cognom. També porten l’any de construcció, que va des de 1950 a 2005, mantenint el mateix estil decoratiu; excepte el darrer grup de nínxols que es presenta símbol d’eternitat ja des d’època grega i romana. Aquest mateix model decoratiu s’anirà repetint en diferents recintes funeraris propers, com a Florejacs o a l’Ardèvol.

En total hi ha uns 59 nínxols, dels quals 56 es troben agrupats sota les arcades ogivals i tres sota la darrera arcada de la dreta. La majoria de les sepultures estan protegides per un simple encalcinat o per maons. De les poques làpides que hi ha no se’n destaquen detalls rellevants perquè són les típiques mostres de catàlegs funeraris actuals.

Té uns 240 m2 de superfície. No té ni capella ni dipòsit.

Horaris

Obert

Per conèixer i saber més

Lloberola (Turisme de La Segarra)

Print Friendly, PDF & Email