patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Massoteres

Massoteres té una població d’uns 150 habitants. És cap del municipi del mateix nom, que inclou Talteüll i Palouet. Hi destaquen el santuari de la Mare de Déu de Camp-real i l’església parroquial de Sant Salvador.

Descripció

El cementiri té forma gairebé quadrada i amida 840m2. És de titularitat municipal. No té capella però si dipòsit. L’any 2009 presentava un grau de saturació del 90% però és possible ampliació. Està situat al Km 3 carretera LV 3113.

És un dels cementiris més singulars de la Segarra perquè s’han conservat les antigues arcades que protegeixen els nínxols, amb interessants relleus i amb diversitat d’estils. És interessant, també, veure, com al llarg dels anys, s’ha anat mantenint la tradició de d’organitzar els nínxols per famílies i de protegir-los amb arcades decorades.

La porta d’entrada ens aporta una data: 1927, gravada en dos pilars. Gràcies a la documentació conservada a l’Arxiu comarcal de La Segarra, podem saber que l’any 1977 s’hi van fer obres per arreglar els murs perimetrals i la canalització d’aigües pluvials.

Horaris

No publicats. Obert

Per conèixer i saber-ne més

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i ártistic de la Segarra. Volum V: Massoteres. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2008. 

Print Friendly, PDF & Email