patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Montornès de Segarra

El municipi de Montornès de Segarra, d’una centena d’habitants està situat prop de la vila de Verdú. Hi podem veure les restes d’un castell i l’església parroquial de Sant Joan, adossada al castell.

Descripció

El cementiri, situat a tocar del poble i en un lloc elevat, és d’època modernista. L’origen d’aquest petit recinte el trobem en una sèrie de millores que un fill del poble, Josep Balcells i Cortada, va realitzar. Entre d’altres coses va fer construir, també, unes escoles d’estil modernista i que avui tenen funció de local social. També va promoure una sèrie d’ajuts per tal que els joves es quedessin a Montornès.

Josep Balcells i Cortada, fill de Call Balcells del poble, va néixer l’any 1840 i de ben jove va emigrar a Cuba, on va fer fortuna com a majorista de queviures i begudes. En retornar a Catalunya, va presidir el Sindicat d’Exportadors de vi i va ser conseller de diverses empreses. També va ser diputat i senador.

El cementiri va ser construït l’any 1896. Té forma gairebé quadrada i cada una de les cantonades està presidida per una ampla i alta torre, amb coberta en forma de pagoda de teules de ceràmica vidriada marró i verda. Al voltant dels murs perimetrals, trobem uns quants nínxols, protegits per una coberta de fusta. L’atri del recinte està cobert de plantes. Al fons, visible clarament des de la porta d’entrada, destaca la capella, amb una coberta de ceràmica vidriada d’un color blau molt intens; a la cripta de la capella, hi trobarem el panteó de la família Balcells.

Les obres de construcció del recinte, que segons algunes fonts orals podia haver costat unes 65.000ptes., van acabar l’any 1896. Josep Balcells va posar com a condició que cada casa del poble hi tingués una fila de nínxols. A l’atri de l’entrada, un cop passat l’arc d’accés, hi havien la sala d’autòpsies i oficines, avui convertits en magatzems. També es van preveure un panteó pels capellans i un altre pels forasters.

Per la seva història i característiques constructives, el cementiri de Montornès de Segarra és una de les mostres de patrimoni funerari més singulars i interessants de La Segarra i de Catalunya.

Horaris

No publicats. Tancat

Print Friendly, PDF & Email