patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Riber

Riber és un poble del municipi de Torrefeta i Florejacs amb poc més de 30 habitants. Està situat molt a prop d’Hostafrancs. Hi destaca el casal de la família Solsona, al costat de l’església de Santa Anna de Riber. Aquest casal era, antigament, de la família Alió, fins que a mitjans del segle XVIII, la pubilla es va casar amb Magí Solsona, fill d’una important nissaga de Cervera. A partir d’aquell moment, el mas va ser conegut amb el nom de Solsona.

Descripció

A pocs metres de la població, aïllat entre camps, hi trobarem el cementiri. A mesura que ens hi apropem, veurem un enorme panteó-capella que sobresurt molt per sobre dels murs perimetrals i que es podria confondre amb la capella del recinte. Un cop dins, observarem alguns nínxols porxats, dos panteons de construcció moderna i alguna sepultura a terra.

El panteó de la família Solsona roman solitari a la part dreta del recinte. La sepultura té forma de templet, al timpà del qual, coronat per una creu, hi destaca el nom de la família  Actualment no s’observa cap decoració a l’interior.

El recinte amida uns 500m2 i té certa forma rectangular. No disposa de capella ni dipòsit. La porta d’accés no revesteix interès artístic. Les cantonades dels murs perimetrals estan coronades per una creu llatina de pedra.

Horaris

Obert. No publicats ni visibles al recinte.

Per conèixer i saber més

Consell Comarcal de La Segarra (Municipis i Poblacions)

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de La Segarra. Volum VI: Torrefeta i Florejacs. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2009.

Print Friendly, PDF & Email