patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Pere Sassera

Al terme de Lloberola, dins el municipi de Biosca, a tocar de la carretera C-451 de Biosca a Solsona, ens desviarem per veure una preciosa església romànica, documentada ja al segle XI, coneguda com Sant Pere Sasserra o de Padollers, nom que rep un dels masos propers. L’antiga masia que té al costat mateix s’anomena Mas de Sant Pere. Tot i que consta que la primera dècada del segle XX s’hi feien oficis religiosos i que va ser restaurada diverses vegades, l’estat actual permet augurar, malauradament, que el conjunt desapareixerà en els propers anys ja que es troba en un estat de degradació pràcticament irrecuperable, malgrat estem parlant d’un edifici inventariat pel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció

L’antic cementiri, que amida uns 80m2, està situat a la façana del campanar. És de planta rectangular i envoltat de murs de pedra. La porta d’accés ja no existeix i un palet ens impedeix el pas, per seguretat; de totes maneres, encara hi resta una gran pedra travessera, la llinda del portal, encapçalada per les restes del què podria haver estat una creu al capdamunt. A dins, observarem una columna amb tres nínxols, dels quals només un té làpida, possiblement del segle XX.

A les dues cantoneres del mur perimetral, unes antigues esteles discoïdals atalaien el territori de la Segarra històrica.

Horaris d’obertura

No n’hi ha. Obert

Per conèixer i saber més

Catalunya Medieval: Església de Sant Pere Sasserra

Print Friendly, PDF & Email