patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Ramon

Sant Ramon, amb prop de 390 habitants, és cap del municipi del mateix nom i va néixer al voltant del Convent de Sant Ramon, conegut com l’Escorial de La Segarra, i que conté la tomba de Sant Ramon Nonat. El nucli antic està, en realitat, a La Manresana, que avui forma una mateixa població amb Sant Ramon. La història, per tant, ens explica perquè aquesta població segarrenca té, sorprenentment, dos cementiris: el de Sant Ramon, dels qual us en parlarem ara, i el de l’antic nucli de La Manresana.

El cementiri de Sant Ramon està situat al peu de la carretera LV-3121 direcció a Gospí. Té forma rectangular molt allargassada i amida uns 690m2. A banda i banda dels llargs murs perimetrals es distribueixen fileres de nínxols protegides per porxades de maó vist. S’hi conserven encara algunes làpides antigues.

La porta d’accés, de ferro, no conté decoració. Cal remarcar, però, que a l’arc de l’entrada, de recent remodelació, s’hi ha conservat l’antiga clau de pedra, on hi ha gravat l’any 1884 i la paraula “cementerio”.

Una de les làpides modernes ens dóna informació sobre la construcció del recinte:

En record i homenatge/a l’estimat i bon avi/Francesc/Puigarnau Centelles/9-7-1926 als 69 anys/un dels 11 veïns que van fer construir aquest cementiri

El recinte també conté un petit panteó-capella on s’hi enterren els frares i capellans del Convent de Sant Ramon.

Nota: en alguna documentació consta com a «Cementiri vell de Sant Ramon».

Horaris

Obert. No publicats

 

Print Friendly, PDF & Email