patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Vergós Guerrejat

Vergós Guerrejat, o Vergós Garrejat, és un poble d’uns 36 habitants del municipi d’Estaràs.

El cementiri, als afores de la població i envoltat de bosc, ens rebrà amb uns alts murs perimetrals de pedra i mitja dotzena de vells xiprers a l’interior.

La porta, de ferro, conté únicament una senzilla decoració a la part superior, on s’indica l’any 1888, possiblement data d’ampliació o arranjament, ja que, a l’Arxiu Comarcal de La Segarra (ACS) de Cervera, es conserva un document datat l’any 1731, amb el títol “llicencia per benehir y trasladar lo sementiri”. És tracta d’un document, de dos fulls, escrit en llatí. La porta, per les restes del peu, possiblement acabava coronada amb una creu de ferro.

Entrarem en un recinte de forma trapezoïdal i que amida 216m2. Tots les sepultures són en forma de nínxols, gairebé tots ells protegits per diferents tipus d’arcades, excepte el bloc construït recentment. Com a la immensa majoria dels cementiris segarrencs, es troben agrupats de tres en tres i senyalitzats amb el nom de la família propietària a la part superior. Hi ha un petit magatzem però no té capella. Es troba situat a a poc més d’un quilòmetre de la població. L’any 2009 presentava una saturació del 87%. És possible ampliació. Passeu el ratolí per sobre les imatges per veure la llegenda.

Per conéixer i saber més

Vergós Guerrejat (Turisme de La Segarra)

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum IV: Estaràs. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2002. 

Print Friendly, PDF & Email