patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Hostafranchs

Hostafrancs té poc més de cent habitants. És un poble presidit per l’església parroquial de Sant Bartomeu, d’estil barroc i una creu de terme d’estil plateresc a la plaça. Està ibclòs dins el municipi dels Plans del Sió.

Descripció

A uns centenars de metres del poble, hi trobarem el cementiri, que forma un bell conjunt amb l’antiga capella de Sant Bartomeu, avui en un estat proper a la ruïna ja que la teulada s’està esfondrant, i que feia les funcions de capella del cementiri.

Entrem al recinte per un arc de mig punt de pedra on consta, a la clau de l’arc, l’any 1885 gravat i coronada per una petita creu llatina, la mateixa data que consta a la porta de ferro.

A les impostes de l’arc, trobarem gravats dos coneguts símbols funeraris: a la dreta, dues tíbies creuades; a l’esquerra, una calavera.

El recinte conté sepultures de diverses classes: nínxols agrupats en blocs repartits per gairebé tots els murs perimetrals; alguna sepultura a terra marcada amb creus de ferro; i alguns panteons-capella de considerables dimensions si ho comparem amb els que hem anat trobant per la comarca. Destacarem un panteó, amb teulada a dues vessants, situat molt a prop de l’entrada a la capella, perquè està cobert amb ceràmica vidriada negra i conté, a la part davantera de la teulada, unes interessants decoracions en ferro.
És de titularitat municipal i amida 858m2. Disposa de capella però, en canvi no té dipòsit.

Però encara descobrirem, amagat en un petit cobert, un altre element de patrimoni funerari: un vell carro per portar els difunts.

Horaris

No publicats. Obert.

Print Friendly, PDF & Email