patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Ivorra

Ivorra, antigament anomenada Les Ivorres, és un municipi d’uns cent quaranta habitants i d’una economia basada en l’agricultura de secà.

Descripció

El cementiri té forma rectangular i amida uns 714m2. Els nínxols estan posicionats en forma d’U als murs perimetrals. Només hi ha una sepultura a terra, possiblement la fossa comuna, coronada per una creu de pedra. És de titularitat municipal. No té capella però si dipòsit. L’any 2010 presentava una saturació del 84,87%.

Com en la majoria de cementiris segarrencs, els nínxols estan agrupats gairebé tots per famílies, en una alçada de tres unitats. Habitualment aquests conjunts familiars estan adornats per arcades coronades per una creu o una pinya.

Al Santuari del Sant Dubte s’hi conserva un sarcòfag medieval amb decoració floral i heràldica i diverses esteles discoïdals. També hi ha la llosa sepulcral de la família Salavert, del segle XVII i en bastant mal estat de conservació. Sembla que estava a l’església d’Ivorra i va ser traslladada. Consta d’escut i inscripció en llatí. Els Salavert eren de Castellfollit de Riubregós.

Horaris

No publicats. Obert

Per conèixer i saber més

Ivorra (Turisme de La Segarra)

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum III: Ivorra. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2001. 

Print Friendly, PDF & Email