patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell de Granyanella

Granyanella, cap del municipi que porta el mateix nom, és una població d’una vintena d’habitants, hi destaquen les restes del castell i l’església parroquial de Sant Salvador, d’origen romànic però gairebé tota del segle XVII i amb una interessant portalada.

Descripció

L’antic cementiri parroquial és avui una agradable plaça arranjada i enjardinada que forma un bell conjunt amb l’església. Sortosament s’hi ha conservat l’antiga porta d’entrada, com a únic testimoni de l’ús funerari de l’espai. L’arc de l’entrada, decorat amb el conegut símbol de la mort, format per una calavera centrada sobre dos ossos creuats en forma d’aspa, conté una inscripció gairebé il·legible. Encara es pot llegir clarament l’any 1867 a banda i banda del símbol funerari.

El Fons de Faust Dalmasses i Massot, custodiat a l’Arxiu Comacarcal de la Segarra, disposa d’una antiga fotografia on encara es pot veure el cementiri al costat de l’església parroquial.

Horaris

Espai públic obert

Per conèixer i saber més

Turull, Max, Cera E. Armengol, and Albareda M. D. Allué. Història Gràfica De La Segarra. Segarra (Lleida: Centre Municipal de Cultura, 2002. Ed.).

Print Friendly, PDF & Email