patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell de Lloberola

Lloberola és un poble del municipi de Biosca amb una setantena d’habitants. Hi destaquen l’església de Santa Maria de Lloberola o del Solà, situada als afores de la població, el Castell de Lloberola, i l’esglèsia parroquial de Sant Miquel.

Descripció

Per accedir al cementiri vell (any 2011), hi havia un petit i abandonat camí des de l’església, que avui ha estat arranjat. La porta de fusta antiga estava pràcticament destruïda però conserva la llinda de pedra de marès que, tot i ser una tipus de material arenós, encara conté una inscripció relacionada, segons algunes fons, amb la crucifixió de Jesús, que amb la seva mort a la creu va acabar amb el poder de la Mort i va donar la resurrecció als vius:

MORS MORTIS / MORTIM MORTEM / MORTE DEDIT

El recinte té planta irregular adaptada a la inclinació del terreny, i està format per diverses tombes a terra, entre les quals n’hi ha que han utilitzat com a làpida antigues esteles discoïdals i tres tombes nobles adossades al mur.

Al mur de contenció de l’esquerra tot entrant al recinte, es conserven dos sarcòfags gòtics dins d’arcosolis de volta de mig punt. Ambdós sarcòfags tenen forma rectangular i coberta de doble vessant. Estan molt malmesos per l’erosió a causa, sense dubte, del tipus de material utilitzat: pedra de marès i sauló, de característiques arenoses. Al frontal del primer sarcòfag hi trobem una creu grega i dos escuts, identificats com els de la família Sacirera, important llinatge de Cervera, que havia estat propietària del castell de Lloberola (segle XIV). La inscripció del vas, i les sanefes i escuts de la tapa pràcticament ja no es poden veure. La segona tomba, de característiques molt semblants a la primera, també porta escuts a la part frontal del vas però aquest cop trobem una flor enlloc de la creu central.

Al costat dels dos vasos, trobem un doble nínxol emmarcat en un arc conopial coronat per una creu lobulada.En aquest cas, ambdues en irrecognoscibles.

Per la resta del recinte trobem algunes tombes esparses pel terra. Cal destacar una gran llosa de pedra d’un mossèn, amb la inscripció següent:

Hic jacet Paulus Par/cerisa Pchus de Llob/rola ex …/Montclar oriundus/obiit die X men/sis octrobris/anno MDCCCC/et aetatis/suae LXXI/RIP

El bonet o birret, gravat a la part superior de la làpida, és el símbol habitual per identificar els rectors i mossens.

Trobem, encara, un parell de creus de ferro i algunes tombes del segle XVII i esteles funeràries abandonades, formant un estrany conjunt.

Aquest recinte està desafectat i ja no s’utilitza.

Per conèixer i saber més

Catalunya Medieval: Església de Santa Maria de Lloberola

Cementiri de Lloberola (recinte actual)

 

Print Friendly, PDF & Email