patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell de Pelagalls

Pelagalls, que té actualment uns trentena d’habitants, va formar al segle XIX municipi amb Sisteró, amb qui actualment comparteix el cementiri. Hi destaca l’església romànica de Sant Esteve, coneguda per la bellesa de la seva portalada.

El temple encara posseeix, a la seva part posterior, l’antic cementiri del poble. Es conserven 6 esteles del segle XII probablement al seu lloc originari, quatre de les quals són de creu grega, les altres dues estan molt erosionades. Són de sauló de mala qualitat. Amiden entre 0,37 i 0,41 m de diàmetre i tenen un gruix entre 16 i 17 cm. A més, dos dels graons que porten a l’església podrien ser les tapes d’antics sepulcres medievals procedents del cementiri.

El Fons del fotògraf Josep Salvany i Blanch, catalogat i custodiat per la Biblioteca de Catalunya, conserva una fotografia de l’absis de l’església de Sant Esteve amb el cementiri vell de Pelagalls a primer terme. La imatge, de l’any 1918, ja ens mostra un recinte funerari en desús, on les herbes cobrien totes les tombes.

Horaris

Espai obert

Print Friendly, PDF & Email