patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Cervera: Panteó dels Claretians

Al cementiri de Cervera, la capella del recinte és un mausoleu dedicat als 43 claretians morts durant la Guerra Civil . Entre el març de 1939 i l’octubre de 1940 foren exhumats els cossos del Mas Claret, de Cervera, de Castellfollit de Riubregós, de Cubells i de Sant Martí de Tous, i van ser portats a espatlles per les Juventudes Católicas i escortats per falangistes fins el panteó que se’ls va erigir al passei central del cementiri. A l’exterior hi destaca un timpà amb la figura de la verge amb els braços oberts en marbre. A l’interior, de factura senzilla, s’han repartit per les parets diverses plaques amb els noms dels difunts. Tot el conjunt està en perfecte estat de conservació.

A la capella de la Universitat de Cervera es conserva una placa dedicada als 69 claretians morts que van sortir de la universitat per ser afusellats en diferents indrets de la comarca, alguns dels quals estan enterrats en aquesta capella.

La relació de religiosos que reposen en aquest mausoleu és la següent:

Dionisio Arizaleta Salvador, Josep Maria Ausellé Rigau, Emili Bover Albareda, Evarist Buèria Biosca, Joan Buxó Font, Nicolás Campo Jiménez, Francisco Canals Pascual, Antoni Capdevila Balcells, Fernando Castán Messeguer, Enric Cortadellas Segura, Isidre Costa Homs, Eusebio de la Heras Izquierdo, Antonio Elizalde Garvisu, José Ferrer Escola, Manuel Font Font, Jaume Giron Puigmitjà, Ireneo Jiménez Vízcar, Lluis Jové Pach, Julio Leache Labiano, José Loncán Campodarve, Francisco Marco Martínez, Heraclio Matute Tobías, Constantino Miguel Moncalvillo, Francisco Milagro Mesa, Emiliano Pascual Abad, Angel Pérez Santamaria, Genaro Pinyol Ricart, Joan Prats Gibert Buenaventura Reixach Vilaró, Josep Ribé Coma, Ramon Rius Camps, Ramon Roca Buscallà, Josep Ros Nadal, Miquel Rovira Font, Juan Senosiain Zugasti, José Serrano Pastor, Narcís Simon Busquets, Francisco Simón Pérez, Pere Sitges Obiols, Francesc Solà Peix, Manuel Solé Vallespí, Remigi Tamarit Pinyol, Pere Vives Coll.

 

Print Friendly, PDF & Email