patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Clots dels Morts: testimoni de la Guerra Carlina

El mes de maig de 1834 va tenir lloc un important combat entre les tropes carlines, comandades per Miquel Tristany, i les forces liberals, que tenien com a capitost el general Van-Halen, prop del mas de L’Estany de Lloberola, situat entre la frontera de La Segarra i el Solsonès, segons els límits territorials actuals.

Des d’aquesta atalaia, els capitost carlí, que morí en aquest enfrontament, controlava el territori d’ambdues comarques.

Aquest indret ha estat conegut, des d’aleshores, amb el topònim de “Clots dels Morts”, perquè hi van ser enterrats centenars de soldats després de l’enfrontament. El 2 de maig de 1837 hi va tenir lloc un altre important enfrontament bèl·ic, entre les tropes del liberal Baró de Meer, encapçalades pel coronel Antoni Niubó, i les carlistes, comandades per Benet Tristany. En el combat moriren més de 400 soldats. Tot i que és un indret que ha estat inclòs en possibles rutes culturals sobre el carlisme a La Segarra i el Solsonès i que en fan referència alguns estudis, no està assenyalat i no n’hem pogut trobar la localització exacta. Totes les referències indiquen que era un paratge prop del Mas de L’Estany.

Clot dels Morts Guerra Carlina

Print Friendly, PDF & Email