patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de La Manresana (Sant Ramon)

Sant Ramon, amb prop de 390 habitants, és cap del municipi del mateix nom i va néixer al voltant del Convent de Sant Ramon, conegut com l’Escorial de La Segarra, i que conté la tomba de Sant Ramon Nonat. El nucli antic està, en realitat, a La Manresana, que avui forma una mateixa població amb Sant Ramon. La història, per tant, ens explica perquè aquesta població segarrenca té, sorprenentment, dos cementiris: el de Sant Ramon i el de l’antic nucli de La Manresana, on hi destaca l’església parroquial de Sant Jaume i restes d’un castell.

El cementiri de La Manresana està situat als afores de la població. Té forma rectangular i amida uns 1500m2. A banda i banda dels llargs murs perimetrals es distribueixen fileres de nínxols protegides per porxades de recent factura, coronades per timpans triangulars coronats per creus llatines. S’hi conserven encara algunes làpides antigues. Disposa d’una petita capella.

La porta d’accés, de ferro, no conté decoració. Cal remarcar, però, que a l’arc de l’entrada, de recent remodelació, s’hi ha conservat l’antiga clau de pedra, on hi ha gravat l’any 1886.

Horaris

Obert. No publicats

Print Friendly, PDF & Email