patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Mas Claret: patrimoni funerari de la Guerra Civil

La comunitat claretiana de Cervera va adquirir Mas Claret l’any 1920 com a lloc de descans i retir, sobretot pels membres malalts de la comunitat. Va millorar l’entorn i va construir algunes dependències.

El dia 21 de juliol de 1936, la comunitat cerverina va ser obligada a abandonar l’edifici de la universitat i es va disgregar entre Torà, Sant Ramon, en cases particulars i, una petita part va arribar a Mas Claret el dia 23 de juliol.

A quarts de cinc de la tarda del 19 d’octubre de 1936, vint claretians i un mosso del mas van ser afusellats en un bosc proper. Anaven lligats pel colze de dos en dos. Posteriorment es va prendre foc als cossos, els quals van estar cremant quatre dies, segons testimonis dels masos veïns. Posteriorment, les restes van ser traslladades al Panteó dels Claretians del cementiri de Cervera.

En el lloc de l’execució s’hi va erigir una gran creu i un monòlit amb el nom dels que hi van morir, el més jove dels quals tenia només setze anys. La comunitat ja no conserva la propietat de Mas Claret però ha mantingut l’indret i l’ha arranjat preparant un camí que porta des d’una construcció rural o magatzem, que va ser convertit en capella, fins a la creu commemorativa. S’anomena Camí dels Màrtirs.

Horaris

Espai obert.

Print Friendly, PDF & Email