patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sanaüja: esteles discoïdals

Les esteles discoïdals del cementiri de Sanaüja són d’època medieval o moderna amb un abast cronològic que va des del segle XIV fins al segle XVIII. Se n’han comptabilitzat 68. En la majoria d’elles la degradació i erosió són evidents ja que en prou feines s’hi poden veure els motius esculpit. Al centre del recinte, les esteles discoïdals s’havien col·locat de manera que formaven un camí que menava fins a una placeta on descansen les restes de Joan Marsal i Oliba, mort l’11 de desembre de 1831, sota una creu amb el símbol de la calavera i la inscripció amb les dades que us acabem de donar.

La senyalització d’enterraments mitjançant l’estela té origen al primer mil·leni abans de Crist i perdurà durant molt segles perquè era la manera més humil i senzilla d’enterrament. Normalment estaven fetes de pedra de sauló i estan composades per un disc, decorat per ambdues bandes, i un peduncle o peu que es clavava a terra.

La majoria de les esteles de Sanaüja tenen el peduncle en forma de «cua d’oreneta». El disc medeix entre 28 i 40 centrímetres de diàmetre i té un gruix aproximat d’entre 12 i 18 centímetres. La decoració, normalment esculpida en baix relleu, presenta un ventall molt ampli de possibilitats: escuts heràldics, petites inscripcions, motius florals, creus….

Actualment les esteles ja no estan situades al cementiri ja que estan en procés de restauració. Una de les propostes és que es poguessin veure a la capella de Santa Magdalena, al costat mateix del cementiri

Per conéixer i saber més

Garganté, M. Et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum I: municipi de Sanaüja. Fundació Jordi Cases i Llebot, 1998.
Miró Rosinach, J. M. «Esteles funèraries discoïdals i tapes de sepultura amb heràldica«. Urtx: revista cultural de l’Urgell, Any 1999, Núm. 12.
Miró Rosinach, J. M. Esteles funeràries discoïdals de La Segarra, aproximació a una significació simbòlica. Barcelona, 1987.
Print Friendly, PDF & Email