patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Ivorra: Santuari del Sant Dubte

Ivorra, antigament anomenada Les Ivorres, és un municipi d’uns cent quaranta habitants i d’una economia basada en l’agricultura de secà.

Descripció

El Santuari del Sant Dubte, situat a uns metres de la pobleació d’Ivorra, guarda una llarga història que s’inicia aproximadament al segle XI. A l’interior s’hi han conservat alguns elements del patrimoni funerari com són:

Llosa sepulcral de la família Salavert, del segle XVII. Aquest element es va traslladar des de l’església parroquial i es troba en mal estat de conservació. A més de l’escut familiar, s’hi pot llegir parcialment un epitafi. El Salavert, originaris de Castellfollit de Riubregós, adminitrativament a la comarca de l’Anoia, eren una important família a Ivorra.

Sarcòfag d’època medieval, del qual només s’en conserva l’arca. La tapa ha desaparegut.

Diverses esteles discoïdals: Ivorra conserva, dins el santuari del Sant Dubte, una dels millors conjunts d’esteles de La Segarra, juntament amb Sanaüja.

Horaris

No publicats. Tancat. S’hi celebren alguns actes religiosos de manera puntual.

Per conèixer i saber-ne més

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum III: Ivorra. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2001.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email