patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba de Sant Ramon Nonat

Sant Ramon de Portell està situat a la comarca de la Segarra i té uns tres-cents vuitanta habitants i es cap del municipi del mateix nom. L’existència d’aquest nucli està documentada des del segle XI.

Des del segle XIII, al voltant d’una petita ermita dedicada a Sant Nicolau, s’anà construint un monestir mercedari anomenat Priorat de Sant Nicolau. A partir del segle XV, però, ja s’anomenava Convent de Sant Ramon i el recinte religiós s’anà ampliant fins arribar a les dimensions actuals, que li donen el sobrenom de L’Escorial de la Segarra. Les despulles del Sant hi foren traslladades l’any 1674.

Una llegenda ens explica perquè les despulles de Sant Ramon Nonat, mort l’any 1240 a Cardona, estan en aquesta població de la Segarra (text extret de Turisme de la Segarra):

Sant Ramon Nonat va morir a Cardona el darrer diumenge d’agost de 1240. Els Vescomtes de Cardona i els Mercedaris es barallaven per aconseguir els drets sobre el cos del sant. Per solucionar la situació, van decidir posar el cos del sant difunt damunt d’una mula cega; allí on la mula el portés, allí l’enterrarien. La mula el va portar fins allà on havia nascut Sant Ramon: a l’ermita de Sant Nicolau, al terme del Portell. A aquesta ermita el sant hi havia anat sovint quan feia de pastor, abans d’entrar a l’orde de la Mercè. La llegenda diu que quan la mula va arribar, va donar tres tombs i va caure morta en sec.

De la llegenda n’ha sortit la tradició de donar tres tombs al voltant de la tomba per aconseguir el favor del Sant.

Us recomanem visitar el Museu d’exvots que hi ha al monestir (només cal prémer el timbre que hi ha al costat de l’altar major). A tot Catalunya només existeixen tres museus d’aquests objectes: a Montserrat, a Núria i a Sant Ramon. Està ple de petites tabletes de fusta pintades donant gràcies al Sant. La senzillesa i humilitat que presenten són corprenedores. Molts d’aquests exvots són de parteres, de les quals és el patró Sant Ramon.

La tomba, situada en un cambril lateral, està formada per un altar sobre el qual hi ha una urna de vidre que conté una talla jacent del Sant. L’urna sembla suspesa sobre els núvols, aguantada per dos àngels. Corona l’obra una talla de la Mare de Déu. Tan l’espai com les figures són obres de l’escultor contemporani Jaume Perelló. El cos del Sant fou espoliat l’any 1936 i, actualment, aquesta tomba només en conté unes relíquies.

Print Friendly, PDF & Email