patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cervera: carrer Sebolleria i plaça del Fossar

Hi ha paraules amb regust antic, l’ús actual de les quals és ja gairebé anecdòtic, però que formen part de la riquesa d’una llengua. És el cas de sebollir, que significa enterrar, sepultar algú. Etimològicament, prové d’una deformació del verb llatí sepelire, que té la mateixa arrel que el mot sepeli.

Té algunes variants lingüístiques: sebellir, sobollir o sobolir.

La pervivència del mot es troba avui en dia als nostres carrers i places: la ciutat de Cervera, capital de la Segarra, és rica en història i patrimoni. A la part posterior de l’absis de Santa Maria hi trobem la zona de la Sebolleria, anomenada així perquè antigament era la zona d’enterrament de la primitiva parròquia, com era habitual fins al segle s. XVIII, en què es sepultava a l’interior o al costat de les esglésies. De fet, actualment encara existeix a Cervera el carrer Sebolleria. En alguns antics documents sembla que la zona també s’havia anomenat de Barcelona i de l’Abeurador.

A Cervera també hi trobem la plaça del Fossar, situada tot just on hi ha l’antiga porta romànica de l’església de Santa Maria.

 

Print Friendly, PDF & Email