patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Església de Sant Gil de Torà: sepulcre dels Cardona de Torà

Torà és un municipi de més de mil tres-cents habitants, situada a la vall del riu Llobregós (comarca de la Segarra). A part de la vila de Torà, amb més de 1000 habitants, també en formen part els pobles de Cellers, Claret (o Claret de Figuerola o dels Pagesos), Fontanet i Llanera, el llogaret de l’Aguda (o l’Aguda de Torà), i les caseries de Sant Serni, de Vallferosa i de Puig-redon. La seva economia es basa en l’agricultura de secà, bàsicament cereals, i la indústria agroalimentària. A la vila hi destaca l’església parroquial de Sant Gil, el barri jueu i la plaça de la font, amb uns safareigs i font molt ben conservats.

Fotografia propietat del Walters Art Museum

Descripció

L’església de Sant Gil de Torà contenia un sepulcre medieval, el frontal del qual es conserva al Walter Art Museum de Baltimore (USA). Es tracta d’un fragment rectagular (66 cm x 166 cm) de pedra policromada, datat entre a mitjan i finals del segle XIV. Durant alguns anys, aquest relleu funerari va formar part de l’altar de l’església però l’any 1906 va ser venut i va aparèixer l’any 1936 al museu Walter.

Segons dades de l’arxiu parroquial, el sepulcre contenia les estàtues jacents dels senyors de Cardona de Torà. D’aquestes estàtues actualment no se’n coneix el destí. El frontal que s’ha conservat, obra atribuïda a Berenguer Ferrer, és una típica escena funerària, on el bisbe és acompanyat de monjos, cavallers i ploraneres. El conjunt conté la inscripció funerària «Requiescat in pace, amen«.

Originàriament, podria haver estat situat a la capella de Sant Joan o dels Cardona de l’església parroquial.

Per conèixer i saber-ne més

Corberó i Corberó, Jaume. Història civil i religiosa de la vila de Torà. Editor J. Coberó i Coberó, 1982. 418 pàgines.

Vegeu pàgina sobre el Cementiri de Torà.

Vegeu pàgina sobre les altres tombes a l’església de Sant Gil de Torà.

Fitxa al The Walters Art Museum (Baltimore-USA)

AAVV. Patrimoni dispers. L’esplendor medieval a la Segarra, Cervera, Museu Comarcal, 2007

Oliva, Jordi; Garganté, Maria, et alii. Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de la Segarra. Volum II: Torà. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, 2000.

Print Friendly, PDF & Email