patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Arbúcies

La Població

Vila i municipi de la comarca de la Selva amb prop de 6.500 habitants. Conté el nucli de Joanet, Sant Marçal del Montseny i el castell de Montsoriu.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL, 2011), el cementiri d’Arbúcies, de titularitat municipal, té una superfície de 4.970m2, distribuïda en una planta irregular. Està equipat amb capella i dipòsit de cadàvers. L’any 2011 presentava un grau de saturació del 98%.

A l’entrada del recinte s’hi va erigir la fossa per enterrar les 112 víctimes d’un accident aeri ocorregut al Montseny el 3 de juliol de 1970, quan un avió de la companyia Dan Air. Presideix la fossa una gran creu de pedra amb unes làpides amb els noms de la tripulació i dels passatgers. La companyia aèria hi va col·locar un banc de fusta blanc d’estil anglès. Presideix la tomba una placa amb la següent inscripció:

«In loving memory of those who died in the air disaster at Montseny on third July 1970»

Història

Segons un capbreu de la Rectoria de l’any 1343 l’església estava envoltada, ja aleshores, pel cementiri parroquial, el qual va estar en funcionament fins a mitjans del segle XIX. Actualment correspon a la Plaça de la Vila. Des de mitjans del segle XIX fins l’any 1909 el recinte es va traslladar al costat de la capella de la Pietat. El cementiri actual es va construir durant la primera dècada del segle XX. En època de la Segona República va passar a ser de titularitat municipal.

Per saber-ne més

Pendent

Print Friendly, PDF & Email