patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri d’Agullana

La Població

Agullana és un municipi de l comarca de l’Alt Empordà amb uns 850 habitants. Hi destaca l’església parroquial de Santa Maria, d’origen romànic, i el coll de la Manrella amb un monument al president de la Generalitat, Lluís Companys.

Descripció

D’acord amb la Encuesta de Infraestrctura y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, Agullana disposava d’un únic cementiri, de titularitat municipal, amb una superfície de 2.428m2. Està equipat amb un dipòsit de cadàvers. L’any 2011 presentava un grau de saturació del  90% però és possible ampliar-lo. Té planta rectangular.

Aquest recinte està catalogat en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Història

Tots els cementiris tenen alguna curiositat, El d’Agullana ens explica la làpida de «La Ben Plantada», personatge creat per Eugeni d’Ors inspirat en una persona real:

En aquest cementiri fou enterrada, l’any 1946, la Lidia de Cadaqués -Lídia Noguer i Savà-, inspiradora del personatge La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors. Xènius escriví un epitafi per la seva tomba i la làpida fou pagada pel pintor Salvador Dalí i l’epitafi deia: » Descansa aquí/ si la tramontana la deja/ Lidia Nogués de Costa/ sibila de Cadaqués/ que por inspiración mágica/ dialécticamente fué y no fué/ a un tiempo Teresa,/ la Bien Plantada,/ en su nombre conjuran/ a cabras y anarquistas/ los angélicos.». Sembla que aquesta làpida no es col·locà mai perquè les autoritats eclesiàstiques del moment no ho deixaren. Estigué molt de temps en unes dependències del cementiri fins que Salvador Dalí se la va endur.

Per saber-ne més

«Cementiri d’Agullana.» Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure. 12 jul 2015, 17:15 UTC. 12 jul 2015, 17:15 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Cementiri_d%27Agullana&oldid=15446009>.

«Cementiri d’Agullana». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 novembre 2013].

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

Print Friendly, PDF & Email