patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri militar de Panissars

Descripció

El coll de Panissars és un indret dels Pirineus molt especial perquè és un dels passos amb menys alçada d’aquesta serralada. Aquest fet li ha donat, ja des d’època romana, una importància estratègica molt notable. Un exemple d’això és que aquest punt és on s’acaba la Via Domitia i comença la coneguda Via Augusta, que, passant per Tarraco, finalitza a Cadis, vorejant el Mediterrani. S’hi han trobat restes d’una mansio romana i de diversos monuments commemoratius erigits per Pompeu, anomenats Trofeus de Pompeu, que algunes fonts comparen amb l’arc triomfal de Medinaceli.

D’època medieval queden restes del priorat de Santa Maria de Panissars i la crònica Bernat Desclot d’una significativa batalla entre Pere el Gran i Felip III de França i una torre dels burots, per cobrar impostos i drets duaners, d’època posterior.

El coll està protegit per una fortalesa, el fort de Bellaguarda, construït per l’enginyer militar Vauban, autor de les més importants construccions militars de França. Bellaguarda, per la seva posició estratègica, va intervenir en nombrosos conflictes, és per això que estava protegida per uns 1.200 homes. Al peu del turó, i al costat de les restes romanes i medievals, s’hi va construir un cementiri militar el segle XVII. És un recinte molt senzill i sense decoracions però té dos trets distintius que el fan molt especial : tot i que molts tenen un origen anterior, la majoria de cementiris que podem visitar actualment daten del segle XIX o XX; el cementiri de Panissars és dos segles anterior; l’altre tret distintiu i únic és que la frontera actual el creua longitudinalment.

El recinte està envoltat per murs perimetrals de carreus de mitja alçada i té planta irregular. La porta d’accés, sense llinda, és de ferro sense decoracions. Fins fa un parell d’anys, la porta era de fusta. En entrar hi trobarem unes 40 tombes, la majoria d’elles marcades amb una creu llatina de ferro pintades de blanc i sense identificar. Al centre del recinte un vell màstil sense bandera i un xiprer sec acompanyen una creu llatina de ferro.

La majoria de tombes estan assenyalades amb els distintiu Souvenir Français, que és un organisme format per voluntaris que des de la guerra franco-alemanya de 1870 es dedica a renovar, restaurar i adornar amb flors les tombes i els monuments de les persones mort pour la France. Actualment cuiden més de 130.000 tombes i més de 200 monuments. Les creus blanques del cementiri de Panissars van ser posades per aquesta associació i, per tant, no són les originals.

Les úniques tombes identificades amb inscripcions són les següents :

Ci-git / Celine Petrucci / decedeé le 30 / de Decembre 1898 / Agee de 3 ans

És la tomba d’una nena, possiblement filla d’algun dels militars de la fortalesa.

Ici repose / Joseph Guépratte / Chevaliére de la Légion / d’Honneur décoré de la / Médaille Militaire / Né le 14 juillet 1814 / Malzeville / Décédé au fort de Belegarde le 12 fevrier / 1870 / Regrets Eternels.

La llosa més gran correspon a Alphonese Ely Moureau (1831-1837), que era fill del comandant de Bellaguarda. No conté cap ornament. Al centre, hi trobarem la tomba d’un cavaller d’honor, el nom del qual és difícil de llegir ja que la pedra està molt malmesa. Té forma de disc amb una sèrie d’ornaments florals. I, per últim, molt a prop, trobarem una petita pedra tombal amb inscripció però sense decoracions.

Una dels detalls que més criden l’atenció és una de les tombes a la banda dreta de l’entrada ja que està decorada amb dos motlles de dues botes o de dos peus, sense detalls.

En resum, un indret interessant i únic. Us animem a visitar-lo ja que accedir-hi és molt fàcil : des d’un carrer de Le Perthus, perfectament senyalitzat, arribareu als peus del fort de Bellaguarda a uns centenars de metres. Per un camí asfaltat arribareu, després de tres o quatre revolts, al coll de Panissars.

Entrada del blog Imatges de Pedra i de Silenci juliol de 2015

Per saber-ne més

«Coll de Panissars.» Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure. 13 set 2014, 16:09 UTC. 13 set 2014, 16:09 <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Coll_de_Panissars&oldid=14040174>

«Cementiri militar de Panissars» entrada del bloc Les dèries de Clio http://lesderiesdeclio.blogspot.com/2014/08/cementiri-militar-de-panissars.html?spref=tw [visitat 25 de gener de 2015]

Localització

Vegeu mapa funerari de la comarca de l’Alt Empordà

Print Friendly, PDF & Email