patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Església parroquial de Sant Martí de Tous: Sepulcre de Bernat de Tous

El sepulcre de Bernat de Tous es troba a l’església parroquial de la població de Sant Martí de Tous (Anoia). Inicialment, la tomba estava situada al centre de l’església, sobre d’un basament però a principis del segle XX va ser traslladada, per ordre del bisbe de Vic, a l’angle esquerre de la nau just al costat de la porta d’entrada, on es troba actualment la pica baptismal. Hi podem veure també algunes antigues esteles discoïdals penjades a la paret.Bernat de Tous fou conseller reial. Es casà amb Constança, filla de Guifré de Castellolí. Fou promotor de la construcció de l’antiga església gòtica de la població i, per aquest motiu, possiblement també s’hi construí el sepulcre mentre es feien les obres, el qual no conté cap indicació temporal ni cap inscripció. Aquesta circumstància va fer néixer diverses interpretacions fins que el romanista i humanista Martí de Riquer, a la seva obra L’arnès del cavaller: armes i armadures catalanes medievals (1968), pogué establir una datació de la tomba (entre 1331 i 1343) a partir de la indumentària del cavaller jacent que hi està representat. Bernat de Tous morí l’any 1355.

El sepulcre, d’estil gòtic, té forma d’arqueta amb la figura jacent del cavaller. Està fet de pedra.L’estàtua jacent, situada d’esquena al pendent de la tapa, està posicionada de forma inclinada, fet que permet observar-la amb claredat. Aquesta posició és habitual a la majoria de sepulcres similars de l’època. El cavaller està representat amb ausberg (cota de malles) descobert, capmall, caputxa per protegir el cap, i guants. Cenyeix un punyal al cantó dret. Reposa els peus sobre un lleó, que simbolitza el poder i la força.La caixa o vas està decorada, per tres del quatre costats, amb sis ploraneres (en català, també es poden dir ploramorts o ploracossos) esculpides dins d’arcs ogivals.

L’article de Fumanal (vegeu apartat Per saber-ne més) explora la possibilitat que no es tracti del sepulcre de Bernat de Tous sinó d’un sepulre dinàstic promogut per Pere de Tous ja que han sorgit documents en relació a aquesta tomba i perquè no hi ha cap identificació al sepulcre que determini exactament a quin membre de la família Tous pertany.

Per saber-ne més

Roca i Pascual, Bernat. «Els Tous: ascens i caiguda d’un llinatge nobiliari català (segles XIII, XIV i XV).» Miscellanea Aqualatensia [en línia], 2011, Núm. 14 , p. 41-77. http://www.raco.cat/index.php/MiscellaneaAqualatensia/article/view/258072/345363 [Consulta: 15-08-14]

Fumanal i Pagès, Miquel Àngel. «El taller d’Aloi de Montbrai i el sepulcre dels Tous, cavllers i grans Mestres de Montesa» Recerca, 2015, Núm. 16, p. 79-90.

Print Friendly, PDF & Email