patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Boixadors

Boixadors és un poble d’una vintena d’habitants del municipi de Sant Pere Sallavinera, comarca de l’Anoia. Hi destaca, sobretot, el castell de Boixadors i l’església parroquial de Sant Pere, del segle XIX, la qual es va construir en substitució de la que hi havia al costat del castell perquè estava en molt mal estat de conservació.

Descripció

El cementiri, a pocs metres de l’església de Sant Pere, té planta quadrada i amida uns 100 m2. Està format per una capella-magatzem i nínxols agrupats en columnes de tres unitats d’alçada, sense protecció de porxades. Encara es conserva alguna làpida antiga i alguna altra del període de la Guerra Civil.

La portada d’accés no té inscripcions ni decoracions.

Història

Davant de la façana del migdia de l’església de Santa Maria (al costat del castell de Boixadors) hi havia l’antic cementiri parroquial, que a finals del segle XIX estava en molt mal estat, així com l’església. L’any 1898 va caure una de les parets del cementiri sobre el camí comunal. En aquell moment es va començar a parlar entre els veïns de la construcció d’una nova església i d’un nou cementiri. El propietari del cementiri era, l’any 1920, l’ajuntament de Sant Pere Sallavinera i amidava, segons el registre, 66 m2.

Horaris

No publicats. Obert.

Print Friendly, PDF & Email