patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Cabrera d’Anoia

Cabrera d’Anoia, anomenada també Cabrera del Penedès durant la II República, o Cabrera d’Igualada posteriorment,és un municipi de la comarca de l’Anoia amb més de 1.300 habitants. El nucli cap del municipi és Canaletes. A Cabrera hi destaquen les restes d’un antic castell, que al segle XVI ja estava en ruïnes, l’església parroquial de Sant Salvador, que originàriament era la capella del castell i d’estil romànic, on hi trobarem el vas sepulcral de la família Mora; i la Casa dels Mora, família vinculada a aquesta zona des d’època medieval. al costat.

Descripció

Es tracta d’un recinte de planta rectangular amb quatre blocs de nínxols construïts i un dipòsit. L’any 2009 amidava 300 m2 i presentava una saturació del 95% però s’ha fet una ampliació recentment i ha passat a tenir 450 m2. Està situat a pocs metres del castell de Cabrera.

La portada d’entrada, de ferro, està coronada per una decoració amb l’any de construcció: 1888. A l’interior del recinte vell hi destaquen alguns nínxols antics.

Història

Mossèn Joan Avinyó, prevere i rector de la parròquia de Sant Salvador de Cabrera a principis del segle XX, va deixar escrita una monografia (vegeu-ne la referència al final d’aquesta entrada) sobre Cabrera i sobre Vallbona d’Anoia. En aquesta monografia s’inclouen tota una sèrie de detalls sobre la història de la zona i fa referència als cementiris. En concret, sobre el cementiri de Cabrera, el Avinyó fa esment que l’any 1888 mossèn Joan Olià va fer construir el nou cementiri i que el mossèn Rafel Casals va convertir l’antic cementiri de davant de l’església de Sant Salvador en un jardí.

Per saber-ne més

Avinyó, Joan. Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada, 1909 [consultat en línia 8 d’agost de 2014]

Print Friendly, PDF & Email