patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Calaf

Calaf és un municipi de la comarca de l’Anoia amb uns 3700 habitants. Hi destaquen l’església gòtica de Sant Jaume, nombroses escultures al carrer, diverses cases senyorials i molt d’altre patrimoni cultural.

Descripció

Està situat a uns 600 m de la població. Disposa de capella, d’estil neogòtic (vers 1900), i de dipòsit. Amida 4150 m2 i l’any 2009 tenia una saturació del 80%. És possible l’ampliació. Està format per dos recintes molt diferenciats: el recinte vell, d’uns 2900 m2 i de planta longitudinal; i el recinte nou amb una planta i superfície similar.

Història

Els recinte vell es va construir a finals del segle XIX, concretament l’any 1896, en el moment en què es va traslladar el cementiri que hi havia a la zona del castell. Les tombes més antigues, panteons i nínxols estan situades prop de la capella i en un petit espai de terreny, on encara hi ha sepultures a terra. També trobem diversos blocs de nínxols, protegits per arcades i, alguns, amb portes de ferro.

La porta d’accés al recinte està formada per un arc ogival fet amb carreus de pedra i als costats laterals una plaça de marbre blanc amb inscripcions referents a la mort.

Làpida esquerra: Joan Cap XI versicle 25. Estás lápidas donó (làpida esquerra)

Làpida dreta: Qui credit in me non morietur in (Joan Cap. XI versicle 26) 1896. D.M. Figuerola. Sorarrain Arqto.

En va ser l’arquitecte Sorarrain. Possiblement es refereix a l’arquitecte Rafael de Sorarrain y Milans del Bosch, que va ser arquitecte municipal de Mataró i té obres funeràries a diversos llocs, com per exemple, al cementiri de Sant Feliu del Llobregat (Baix Llobregat). Les plaques porten el nom de D.M. Figuerola, que possiblement era el mossèn en el moment de la construcció.

La façana posterior del cementiri vell es va rehabilitar l’ant 2009. L’any anterior, 2008, havien estat reparades les teulades del recinte vell i del nou.

Print Friendly, PDF & Email