patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Clariana d’Anoia

Clariana és un poble del municipi d’Argençola (Anoia) amb uns 48 habitants. Hi destaca l’església de Santa Maria, documentada al segle XI.

Descripció

El cementiri amida uns 290m2 i té planta rectangular, encerclada per uns alts murs perimetrals. A l’interior hi trobarem nínxols a banda i banda d’una petita capella i alguna antiga estela discoïdal. Hi destaquen uns enormes i vells xiprers al centre, visibles des de la població, de la qual en queda una mica separat.

A la porta d’entrada, hi ha la data de 1891 i la inscripció : «Rogad por nosotros».

Història

L’Arxiu Episcopal de Vic (ABEV) conserva un escrit del mossèn de Clariana, Pere Gelabert, datat de finals de 1800, en el qual demana permís al bisbe de Vic per permutar un petit tros de terreny a un veí del poble per construir-hi el nou cementiri. El bisbe autoritza la permuta i concedeix permís perquè els veïns de Clariana treballin gratuitament algunes hores en dies festius en la construcció del recinte. L’any següent, el mossèn rebrà del bisbe 45 duros per a acabar el cementiri.

L’any 1935, el constructor d’obres de Copons, Francesc Closa, va realitzar reparacions als nínxols 9 i 10, que eren propietat de la parròquia, i a la capella del recinte per un import de 23,65 pessetes.

Durant els anys 30 del segle XX, els títols de propietat dels nínxols estaven expedits pel “Cementiri Municipal d’Argensola” però especificaven, a la part dreta, “Barriada de Clariana”. Com a decoració, duien a la part central superior un senzill gravat amb algunes sepultures. Eren impresos per la Imprempta Miranda d’Igualada.

Horaris

No publicats.

Print Friendly, PDF & Email