patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cripta de la Basílica de Santa Maria d’Igualada

La basílica de Santa Maria d’Igualada és un dels temples més importants de la comarca de l’Anoia. El temple actual es va començar a construir l’any 1617 i va ser acabat i ampliat durant els segles XVII i XVIII. A l’altar major hi contemplarem un dels retaules barrocs més importants de Catalunya.

Cripta

Va ser construïda l’any 1943 per l’arquitecte César Martinell Brunet, que va restaurar el temple després de la Guerra Civil, per dipositar-hi les restes de 62 igualadins afusellats durant la Guerra Civil. Està situada sota el presbiteri. L’espai juga amb diferents tonalitats del marbre: darrera l’altar, dins d’una fornícula folrada de marbre negre, s’ha situat el sarcòfag, de fusta fosca amb inscripció en lletres daurades al centre. En un lateral de l’espai, una cartel·la de grans dimensions, emmarcada en marbre rosa, conté la inscripció dels noms dels difunts.

Horaris

Publicats a la porta del temple

Per saber-ne més

Carner Borràs, Antoni. La Basílica de Santa Maria: Mil años de historia igualadina. Centro de Estudios Comarcales de Igualada. Igualada, 1959

Mingorance i Ricart, Francesc-Xavier. «La Restauració de Santa Maria d’Igualada i del seu retaule major (1939-1954).» Miscellanea Aqualatensia [en línia], 1999,, Núm. 9 , p. 227-268. http://www.raco.cat/index.php/MiscellaneaAqualatensia/article/view/130535 [Consulta: 04-08-14].

Print Friendly, PDF & Email