patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de la Guàrdia Pilosa

La Guàrdia Pilosa és un poblet que no supera la desena d’habitants, del municipi de Pujalt, comarca de l’Anoia. En els darrers temps, s’hi han construït algunes segones residències. Hi destaca l’església parroquial dedicada a Sant Jaume, d’origen romànic, i les restes del castell de la Guàrdia.

Descripció

El cementiri parroquial, situat darrera l’absis de l’església, té un origen molt antic ja que es va començar a construir al mateix temps que el temple, al segle XI. Està format únicament per una tira horitzontal d’11 nínxols de recent construcció i un altre nínxol aïllat al costat. Les làpides són totes blanques i modernes. En el mateix recinte, es mostren set esteles discoïdals, que han estat situades en una estructura gràcies a la qual es poden observar molt correctament i, a més, hi ha un plafó informatiu que explica al visitant l’origen de les esteles discoïdals i el seu ús.

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia, a Igualada, conserva l’expedient del projecte de construcció d’un nou cementiri a la Guàrdia a càrrec de l’arquitecte barceloní Josep Brugal i Fortuny. El projecte, data a mitjans de 1961, preveia la construcció d’un nou recinte d’uns 150 m2 a uns 600 m al sud de la població, en un terreny anomenat Tros de l’Era. Aquest projecte, finalment, va ser desestimat i es va reformar el cementiri parroquial tal com avui el veiem.

Horaris

Espai obert

 

Print Friendly, PDF & Email