patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Làpides sepulcrals a l’església de Sant Pau de la Guàrdia

Sant Pau de la Guàrdia és un poble d’una vuitantena d’habitants, del municipi del Bruc (Anoia). Originàriament el poble es trobava a l’indret conegut avui com Sant Pau Vell, on encara s’hi poden observar les restes de l’església i del castell de la Guàrdia o de Bonifaci. L’actual església, d’una sola nau, data del segle XVIII i es va construir en el lloc on antigament havia existit la capella de la masia Elies.

Descripció

Es conserven dues làpides sepulcrals prop del presbiteri. Davant de l’altar, es troba situat el vas sepulcral del rector del Bruc i de Sant Pau de la Guàrdia, Antoni Montserrat, mort l’any 1804. Es tracta d’una llosa de marbre blanc de petites dimensions, coronada pel bonet de rector i amb la  inscripció del càrrec, el nom del difunt, l’any de la mort, i R.I.P.

En un dels laterals, hi trobarem el vas sepulcral de Can Elias amb la inscripció següent:

Sepultura / de la casa Elias de la Guàrdia / 1805-1863 / R.I.P.

La llosa, també de petites dimensions i de marbre blanc, està precidida per una creu de malta. Queden traces de decoració geomètrica a les cantonades. Ca n’Elias és la casa pairal principal de Sant Pau de la Guàrdia.

Per saber-ne més

GALOBART I SOLER, Josep (2004) «L’església de Sant Pau de la Guàrdia de Montserrat i el retaule dels escultors Sunyer (1674-1675)». Notes d’art i història. Butlletí del Santuari. Montserrat. 2ª època. p.43
GAVÍN, Josep M; (1984). Inventari d’esglésies. Anoia-Conca de Barberà. Arxiu Gavín. p.100.

Print Friendly, PDF & Email