patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Sant Martí Sesgueioles

Municipi de la comarca de l’Anoia amb uns 370 habitants, la majoria dels quals viuen al nucli de Sant Martí. Hi destaquen l’església parroquial, diverses capelles i fonts, i els antics safaretjos públics.

Descripció

El cementiri, de planta quadrada, amida uns 1920 m2. Està situat a poca distància de la població, a tocar de la carretera BV-1001 / C-442. L’any 2009 presentava una saturació elevada, del 90% però és possible l’ampliació. Disposa de capella i dipòsit.

De la portada destacarem la clau de l’arc, que ens indica l’any 1899; i la porta de ferro, amb un notable treball de forja.

A l’interior hi veurem totes les sepultures agrupades en nínxols protegits per porxades. Al mur oposat a l’entrada es situa la capella, de grans dimensions i amb nínxols a banda i banda.

El Fons Salvany, custodiat per Biblioteca de Catalunya conserva una fotografia de 1924  on es pot observar una creu de terme i darrera el cementiri, encara sense grans xiprers, cosa que ens permet observar el tamany de la capella i que en aquell moment només existien dos blocs de nínxols, els que estaven situats a banda i banda d’aquesta capella.

Horaris

No publicats. Tancat.

Print Friendly, PDF & Email