patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell de Santa Fe de Calonge

Calonge de Segarra és un poble disseminat de la comarca de l’Anoia amb uns 200 habitants. L’església parroquial de Santa Fe, propera a les restes de l’antic castell de Calonge, és un exemplar d’estil romànic posteriorment modificat en època barroca. Al seu interior hi trobarem la tapa d’un vas sepulcral amb l’escut del llinatge dels Castellolí.

Descripció

Al voltant de l’església hi trobem el recinte del cementiri vell, del qual en queda la tomba de la família Nadal, formada per una estructura amb timpà arrodonit i decorat amb una calavera, i dos nínxols: el de la part superior correspon a Josep Nadal i Segalà (1858), en marbre blanc i decorat amb una corona mortuòria gravada; i el de la part inferior, gravat directament al morter, ens indica que és la sepultura de la casa Nadal.

En el recinte trobarem, encara, alguna llosa sepulcral que s’ha utilitzat com a banc per seure. Sembla ser que, fins no fa gaires anys, aquest recinte estava ple d’esteles discoïdals, algunes de les quals van servir per ornamentar l’exterior de l’església i d’altres han desaparegut.Segons el llibre Esteles discoïdals a la Segarra, de Josep M. Miró i Rosinach, Calonge de Segarra conservava 9 esteles, algunes d’elles antropomòrfes, d’altres amb el cognom familiar (com el cas de l’estela dels Nadal, datada l’any 1753).

El recinte ha estat arreglat recentment .

Horaris

Obert.

Per saber-ne més

Miró i Rosinach, Josep M. Esteles funeràries discoïdals de la Segarra: aproximació a un significat simbòlic. Tàrrega: Grup de Recerques de les Terres de Ponent, 1986.

Print Friendly, PDF & Email