patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri de Vallbona d’Anoia

Vallbona d’Anoia, o d’Igualada, és un municipia de l’Anoia amb uns 1430 habitants. Al nucli hi destaquen diverses cases senyorials i l’església parroquial de Sant Bartomeu, de mitjans del segle XX.

Descripció

El recinte està situat en un extrem de la població, amb un accés bo. Disposa de capella però no de dipòsit. L’any 2009 presentava una saturació del 80% amb una superfície de 960 m2. Té planta rectangular amb una ampliació en forma arrodonida a l’extrem.

La porta d’entrada, sense interès, ens indica en ferro l’any 1859. A l’interior, enjardinat, hi observarem únicament nínxols, alguns dels quals tenen certa antiguitat.

Història

Antigament, el fossar o cementiri estava situat al voltant de l’església de Sant Bartomeu. L’any 1845, en una visita pastoral, el bisbe de Barcelona ordena el trasllat d’aquest recinte per les condicions que presentava i perquè perjudicava el culte a l’església. L’any 1858 encara no s’havien iniciat les obres, segons consta en una altra de les visites pastorals. El cementiri nou es va inaugurar l’any 1859 i va ser ampliat l’any 1894. La capella va ser beneïda l’any 1906.

 

Print Friendly, PDF & Email