patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri vell de Font de la Reina

Font de la Reina és un veïnat de la població de Capellades (comarca de l’Anoia). Històricament va ser camí ral entre Igualada i Piera, i, posteriorment (segle XVIII), control obligatori del trànsit paperer. En un únic carrer, hi trobarem velles cases i hostals, la capella de Santa Bàrbara, i una font amb un bust femení de pedra, dels pits de la qual en brolla l’aigua. Es creu que va ser erigida en honor a la reina Peronella d’Aragó, esposa de Ramon Berenguer IV (segle XII).

Descripció i història

Tradicionalment els veïns de la Font de la Reina eren enterrats a Capellades, la Torre de Claramunt o a la Pobla de Claramunt; però l’any 1683, Bernat Cabrianes, que era veler de Barcelona, va donar un terreny, que podem observar davant de la capella de Santa Bàrbara, per convertir-lo en cementiri de la Font. La primera persona que s’hi va enterrar va ser Eulàlia Torrella, que morí el 27 de maig de 1685. Algunes fonts indiquen que molt possiblement també s’hi va enterrar mossèn Joan Codina, rector de Capellades i degà de Piera que morí l’any 1859.

Actualment, l’indret està enjardinat, té planta lleugerament triangular i conté una escultura de pedra amb la següent inscripció:

Lloc que al segle XVII era el fossar de la Font de la Reina

Gairebé al costat, hi trobem una pedra gravada amb versos de F. Guinart.

Horaris

Espai obert. Accés lliure

Print Friendly, PDF & Email