patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Tomba del comte Joan Ramon Folc


Març de 2009

La tomba del comte Joan Ramon Folc I (1375-1442), segon comte de Cardona i conqueridor de Marsella, està situada a la dreta de l’altar major de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona. Originàriament, el noble estava enterrat a l’atri de l’església però l’any 1688 el duc Lluís Ramon Folc va fer construir al taller Grau de Manresa aquest nou sepulcre per al seu rebesavi a l’interior de l’edifici.

El mausoleu està format per dos prismes plans en forma d’obelisc a banda i banda, decorats amb motius florals i geomètrics. La part inferior, precedida per un estret sòcol sense decorar, conté una llarga inscripció en llatí i lletres versals on s’hi presenten els títols nobiliaris i les gestes militars del comte. Aquest cos està rematat per una sanefa que divideix visualment la tomba. El sarcòfag descansa sobre dos lleons i, a la part central, sobre un àngel alat. El receptacle, pròpiament dit, està decorat amb caps d’àngels i motius florals i geomètrics. És de marbre.

Està en molt mal estat de conservació i la il·luminació existent no en permet una bona observació.
Gràcies als vostres comentaris, sobre els lleons que fan de suport a la tomba, ens hem adonat que no els havíem inclòs. Efectivament, tenen un aire oriental i fantasmagòric: els ulls i les urpes desproporcionadament grans i la boca mig oberta. L’artista no va intentar ser realista sinó que buscava transmetre la ferocitat de la bèstia.
Print Friendly, PDF & Email