patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Sepultura del Canonge Francesc Mulet (Santa Maria de la Seu de Manresa, Bages)

Francesc Mulet, doctor en lleis, fou canonge de la Seu de Manresa al segle XV. Fou assassinat per Francesc Blanes, procurador fiscal, el 8 de setembre de 1428. Segons la tradició, una seixantena d’anys més tard el canonge va ressuscitar per proclamar la seva fe en Maria.
Actualment, el sepulcre està situat al claustre sota un arcosoli sense decoració, on va ser traslladat des del seu lloc original desprès d’una acurada restauració, situat en una paret lateral de la Capella de Sant Agustí. Es tracta d’una escultura de marbre de l’escultor manresà Josep Sunyer (1719), que també és l’autor del cadirat del cor i del retaule del Santíssim, entre moltes altres obres.

La tomba està formada per un sarcòfag únicament decorat amb un escut. Està situat sobre el cos de dos lleons d’estil orientalitzant. A la part superior, l’estàtua jacent del canonge, vestit amb ropatges eclesiàstics i amb els peus nuus i el cap recolzat sobre dos alts coixins. A diferència de la majoria d’estàtues jacents funeràries, que representen el finat amb el rostre serer i postura relaxada, Mulet hi està representat en el moment de l’assassinat amb la mà al cor i el dolor al rostre.
El mes de desembre de 2012, el sepulcre va resultar totalment destruit per un incendi.

Per conéixer i saber més

Print Friendly, PDF & Email