patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Mausoleu del General Prim

El mausoleu del General Prim, situat al Cementiri de Reus, és considerat, artísticament, una obra extraordinària pel treball de damasquinat realitzat per Plácido Zuloaga. El damasquinat és una tècnica decorativa, originària d’Àsia, que consisteix en aplicar fils d’or i de plata sobre objectes de ferro o metall. El taller de la família Zuloaga, situat a Eibar, va crear escola i va tenir gran reconeixement internacional.

El sarcòfag, de ferro amb incrustacions d’or i de plata, té forma de caixa amb quatre columnes arrodonides a les cantonades i acabades en un decoració en forma de làmpada encesa. La sustenten quatre robustes potes quadrangulars. En un dels laterals, hi trobem un relleu rectangular que relata la batalla de Castillejos i dos medallons amb les efígies de prohoms romans morts assassinats com el general; a l’altre lateral es repeteix la mateixa estructura però amb un relleu sobre l’entrada de Prim a Madrid. A ambdós laterals hi ha esculpida en plata una calavera. Hi van treballar trenta dos homes durant dos anys. Us recomanem que us hi acosteu amb un zoom per veure’n els detalls. A la part del sarcòfag on hi ha el cap de la figura jacent, hi destaca un escut policrom amb el lema “Honor, Valor y Lealtad”. A la part dels peus, hi ha un relleu ovalat i ornat amb una sanefa amb el nom de Prim en majúscules. A ambdues zones, tenen esculpit un rellotge de sorra de plata, símbol del fugacitat del temps. Tota l’obra és un exemple de l’art del damasquinat.

L’estàtua jacent del general, molt detallada i realista, és de bronze argentat i va ser esculpida per Emilio Herbert a Paris. Prim va vestit de militar i té el cap recolzat sobre dos coixins. El braç esquerre descansa sobre el cos, mentre que el dret està estirat al costat. Va armat amb una espasa.

Quan el general Prim fou assassinat, aquesta tomba, costejada per subscripció popular, es situà al Panteón de los Hombres Ilustres de Madrid, situat a la Basílica de Atocha, on hi havia sepultades diverses personalitats de tots els àmbits. Estava vorejat per una reixa de ferro de mig metre d’alçada molt treballada. Un cop passats cents anys de la mort del General, es traslladà a Reus, concretament l’any 1971. Actualment, tot el conjunt està protegit per una urna de vidre i per un baldaquí modern que ho resguarda.

Podeu trobar informació sobre l’enterrament i el trasllat del mausoleu, que esdevení qüestió d’Estat, a l’Hemeroteca de La Vanguardia.

Print Friendly, PDF & Email