patrimoni funerari.catInventaris i estudis sobre cementiris i tombes

Cementiri Sant Llàtzer de Tortosa

La Població

Tortosa és la capital de la comarca del Baix Ebre. El municipi té uns 34.000 habitants. La ciutat compta amb un important patrimoni històric, de totes les èpoques.

Descripció

Segons la Encuesta de Infraestructuras y Equipamientos Locales (EIEL) de l’any 2010, el municipi de Tortosa disposa de quatre cementiris de titularitat municipal : el de Sant Llàtzer de Tortosa, el de Bítem, el de Jesús, i el dels Reguers. Tots quatre ocupen un total d’uns 51.000 m2 i estan equipats amb dipòsit de cadàvers. L’any de l’enquesta presentaven un grau de saturació del 95,8%. Únicament disposen de capella el de Jesús i el de Tortosa.

El cementiri de Tortosa està situat al Raval de Sant Llàtzer. Presenta una planta completament irregular, amb una zona de panteons a l’entrada i la resta amb blocs de nínxols. Està enjardinat.

La porta d’entrada està presidida per uns pilars coronats per creus de pedra. Hi consta la inscripció «Mortui Resurgent».

Història

El cementiri es va construir l’any 1900, gràcies a l’arquitecte municipal d’aleshores, Joan Abril Guanyabens. L’arquitecte Francesc Mora Berenguer hi va realitzar el projecte de 152 nínxols.

Artísticament, hi trobarem una escultura del taller tortosí Cerveto i de Carles Riba Garcia. També hi trobarem panteons-capella d’estil noucentista com el de la família Cachot; o els moderns panteons de la família Fabra o Grego.

La capella, al davant mateix de la porta principal, presenta línies molt austeres i sense decoració.

Per saber-ne més

Favà Bel, C.; Galindo Gómez, E. «Els Llibres del Cementeri com a eina en el recompte de les morts a causa de la Guerra Civil al municipi de Tortosa, 1936-1939». Recerca Núm. 15 (2013) – Miscel·lània
(p. 225-286).

Cliqueu al mapa i seleccioneu l’element que voleu consultar.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email